Festen, Thomas Vinterberg

festen atvWij houden niet van platgetreden paden. Een knappe slagzin, maar deze moet dan wel waargemaakt worden. Meteen moeten we erbij vertellen dat Theater Peg er resoluut in slaagt telkens te voldoen aan deze leuze. De meeste amateursgezelschappen trekken steevast de kaart van het blijspel of comedy genre. Dat is logisch want vele theaterliefhebbers associëren toneel nog altijd met een avondje goed lachen. Zo lopen de zalen snel vol en blijft het financieel plaatje gezond.

Bij Theater PEG houdt men echter van uitdagingen en zoekt men andere paden op. Dat is goed, want zo krijgen we niet overal hetzelfde voorgeschoteld. En wij zijn blijkbaar niet alleen met deze stelling, want het zaaltje aan de Vliegenstraat blijkt avond na avond steeds goed gevuld. Hieruit leiden we af dat er eveneens een groot publiek voorhanden is dat houdt van de stevige kost. De nieuwste creatie van PEG is dat zeker.

Regisseurs Luk Gijbrechts en Jacques Peustjens gingen aan de slag met het filmscenario Festen van Thomas Vinterberg. Geen evidente keuze. Ten eerste is het een gegeven om van te huiveren en vervolgens is het eveneens nog een beroemde en gelauwerde film die uit het geheugen moet worden gebannen. Laten we het meteen maar bestempelen als een huzarenstukje dat tot een goed eind werd gebracht. 

Een cast van veertien spelers vertelt het verhaal van een feest dat wordt ingericht voor de zestigjarige verjaardag van Helge Klingenfeldt-Hansen, een succesrijke hoteleigenaar en zakenman. Na de tragische zelfmoord van dochter Linda is er eindelijk nog eens de gelegenheid om iets te vieren. Gans de familie komt samen in het ouderlijk huis om te feesten. Dat was de intentie, maar in het achterhoofd weet elk individu dat het feest gedoemd is te mislukken. Verwacht als kijker dus geen heugelijke gebeurtenis maar wel een beklijvend verhaal dat naar de keel grijpt. Toch weten de initiatiefnemers van dit project op de gepaste momenten de spanning even te doorprikken met wat humor. 

We geven toe dat niet alle rollen even sterk worden gespeeld. Maar dit hoeft ook niet, we geven hier een beoordeling over een zuiver amateursgezelschap, dat noopt ons het geheel te bekijken door een andere bril. Wel zagen we dat iedereen groeide in zijn rol en dat elk personage overeind blijft wat betreft geloofwaardigheid. M.a.w. we kunnen gerust stellen dat deze ploeg spelers op hun niveau de hoogste onderscheiding verdienen. 

Eveneens moeten we de beide regisseurs nog een pluim op de hoed steken. Zij kneedden veertien enthousiastelingen tot een homogene ploeg die elkaar wonderbaarlijk niet voor de voeten liepen op het kleine speelvlak van het PEG zaaltje. Onze laatste loftrompet halen we boven voor Alain Geypen, die speciaal voor dit project de muziek componeerde. Zijn werk geeft een serieuze meerwaarde aan het stuk qua obscuriteit en mystiek karakter.

Onze afsluiter: Een spannende en onderhoudende toneelvoorstelling die bewijst dat niet enkel het beroepstheater iets te vertellen heeft

(Swa Van de brul)
Gezien: 30-03-2007
Productie: Theater PEG
atv groot