Tafel voor vier, Maria Goos

tafel voor_vier_ATVDe toneelstukken van de Nederlandse auteur Maria Goos worden in Vlaanderen niet zo frequent opgevoerd. Het liefhebbersgezelschap theater PEG uit de Seefhoek wil hier het initiatief in nemen. Hun eerste première van het seizoen 2007-2008 wordt Cloaca, een stuk over mannenvriendschap, dat al werd geprogrammeerd in het gerenommeerde The Old Vic Theatre uit het Verenigd Koninkrijk. Toch is dit niet het proefstuk van de mensen van PEG. Vorig seizoen brachten zij onder de titel Tafel voor vier twee eenakters van Maria Goos die in Nederland werden gespeeld onder de titels Nu even niet enNu even wel. Als voorproefje voor hen nieuwe creatie plaatste PEG de kaskraker van het vorig seizoen nog even op de affiche.

Luc Gijsbrechts, de huisregisseur, plaatste de twee stukken in een avondvoorstelling. Voor de pauze ontmoeten we Ad, Marc, Jacques en Rudi in een onbenoemd restaurant. Elke maand komen de vier vrienden in hetzelfde etablissement bij elkaar. Zij nestelen zich rond een tafeltje voor vier. Eens lekker uit eten onder vrienden is de drogreden. Maar hun ware toedracht is het roddelen over hun vrouwen. Een onverwachte gebeurtenis maakt echter een einde aan hun maandelijkse escapades. Na de pauze zijn het de vier vrouwen, Hilde, Nancy, Inge en Barbara die hun opwachting maken. Al snel ontdekt het publiek dat er wel degelijk een verband bestaat tussen zowel het mannelijk als het vrouwelijke luik van de voorstelling. De scenografie is eveneens verrassend. Het publiek bevindt zich als het ware ook in het restaurant. Handig meegenomen is dat theater PEG een huiskamer-cafétheater is, waardoor iedereen zich met een hapje en een drankje meteen in het voorgenoemde restaurant waant. Het eerste deel mist ietwat vuur en blijkt ook nog wat lang uitgesponnen te zijn. Maar wanneer de dames deel twee aanvangen zit de vaart er meteen in. De verhaallijn wordt meteen helder en de komische gebeurtenissen halen de bovenhand. In de clash van de seksen halen de vrouwen deze keer de bovenhand, wel te verstaan in het toneelspel. De uitblinker van de avond was voor ons Nancy Mattelé, die Nancy voorwaar was! Mogelijk niet goed uitgedrukt, maar beschouw het als een heus complement vanwege de geloofwaardige uitbeelding.

Onze afsluiter: Tafel voor vier is een verademing na een drukke werkweek of wanneer we nog een stapje verder gaan, een drukke toneelweek. M.a.w. the best of the week!

(Swa Van de brul)

 

Gezien: 28-09-2007
Locatie: theater PEG
Productie: theater PEG

atv groot