Bok & Geit, Herman van de Wijdeven

bok300 x_200Het liefdesverhaal van een jongen en een meisje is misschien nooit echt gebeurd. Maar in het Nederlandse dorpje Thorn had het heel gemakkelijk wel kunnen gebeuren. 


Dat vertelt ons het programmafoldertje bij de voorstelling Bok & Geit van theater PEG. Voorgenoemd productiehuis bewandelt nooit of te nimmer de platgetreden paden waar de meeste liefhebbersgezelschappen zich aan bezondigen, namelijk de platvloerse klucht of komedie die doorgaans moet zorgen voor de goed gevulde zaal. 
Neen deze mensen houden van toneel en wagen zich aan de wat moeilijkere stukken.
Om publiek zit men in theater PEG echter nooit verlegen. Weliswaar is hun zaaltje klein, maar zoals meestal, ook fijn. Bij een pintje en knabbeltje geniet je er steeds van verrassende stukken.

Deze keer werden we zelfs enigszins wat overdonderd, er waren haast meer spelers dan bezoekers. 

Toch wordt het liefdesverhaal maar gespeeld door twee spelers, de rest van het podium wordt gevuld door een heuse fanfare. Mogelijk hebben wij ons meer geamuseerd met de harmoniemuziek dan met de vertelling van het verhaal. In feite gaat het over een weerzien van twee mensen die vierendertig jaar geleden een oogje op elkaar hadden maar nooit de stap namen zich aan elkaar te binden. 

Lees meer: Bok & Geit, Herman van de Wijdeven

Zullen we het liefde noemen, P. Wittenbols

Zullen we_het_liefde_Zullen_we_het_liefde6_400_x_266Het gezelschap Theater PEG, met als thuisbasis hartje Seefhoek, laat zich duidelijk niet leiden door de wetten van de commercie.  De initiatiefnemers zouden het zich zeer gemakkelijk kunnen maken door op de kar te springen van de traditionele komedie, wat doorgaans de stelregel blijkt te zijn bij andere liefhebbersgezelschappen. De lat wordt hier een ietsje hoger gelegd.

Bij de stukken die zij op het podium brengen wordt doorgaans de kaart getrokken van de psyche van de mens. Neen versta ons niet verkeerd er zal gelachen worden maar de dubbele boden is steeds aanwezig. Deze maal is dit niet anders met de productie Zullen we het liefde noemen.

Lees meer: Zullen we het liefde noemen, P. Wittenbols

Bok en Geit, recensie in Knack

knack (1)Jan De Smet
Jan De Smet is theaterrecensent
Landjuweel 2010 Bok&Geit,

Theater PEG De harmonie van theater PEG blaast voor de Schouwburg van NTGent de kilte uit de herfstlucht.  Mooi begin van een toneelavond. “Een goed begin is alles”, zegt dirigent Maarten Perpet. Hij legt gezwind uit dat deze band in 2008 na een algemene oproep begonnen was als gelegenheidsformatie die de productie vanBok&Geit muzikaal zou begeleiden. “Wegens succes verlengd”, voegt hij er lachend aan toe. “{module Bokengeit_picasa5}En nu beleven we na twee reprises de apotheose op het Landjuweel”. Romeo en Julia van het orkest De live muziek die tijdens de hele voorstelling van Bok&Geit aanwezig is en soms als zelfstandige act op de voorgrond treedt, is niet zomaar een stemmig geluidsdecor of een gimmick van de regisseur.  Het stuk gaat over twee oud-geliefden die mekaar na 34 jaar op een fanfarehappening terugzien. Ze spelen bij de elkaar tot de dood beconcurrerende fanfares, Sint-Brigitta en Sint-Cecilia, de Bokken en de Geiten. Oude liefde roest niet, zoveel is meteen duidelijk. 

Lees meer: Bok en Geit, recensie in Knack

Festen, Thomas Vinterberg

festen atvWij houden niet van platgetreden paden. Een knappe slagzin, maar deze moet dan wel waargemaakt worden. Meteen moeten we erbij vertellen dat Theater Peg er resoluut in slaagt telkens te voldoen aan deze leuze. De meeste amateursgezelschappen trekken steevast de kaart van het blijspel of comedy genre. Dat is logisch want vele theaterliefhebbers associëren toneel nog altijd met een avondje goed lachen. Zo lopen de zalen snel vol en blijft het financieel plaatje gezond.

Bij Theater PEG houdt men echter van uitdagingen en zoekt men andere paden op. Dat is goed, want zo krijgen we niet overal hetzelfde voorgeschoteld. En wij zijn blijkbaar niet alleen met deze stelling, want het zaaltje aan de Vliegenstraat blijkt avond na avond steeds goed gevuld. Hieruit leiden we af dat er eveneens een groot publiek voorhanden is dat houdt van de stevige kost. De nieuwste creatie van PEG is dat zeker.

Lees verderFesten, Thomas Vinterberg

Bok en Geit, reacties

b&g (380 x 252)Onze Bok&Geit voorstelling voor het Landjuweelfestival in de prachtige Schouwburg van het NTGent was een onvergetelijk moment voor elke Theater PEG medewerker die aanwezig was.
De lange, enthousiaste en warme, staande ovatie die we na onze voorstelling kregen gaat nog lang in ons geheugen zitten.

Reacties op het forum van Knack en Landjuweelfestival

Verbluffend
Ik ben het volledig eens met deze recensie. Een parel met verbluffend acteerwerk. Amateurs die binnen een professioneel circuit makkelijk hun plaats mogen opeisen. Dé verdienste dat het Landjuweelfestival ons de kans geeft dergelijke voorstellingen te kunnen zien. De voorstelling verdient zonder meer een hogere opkomst van het theaterpubliek. Doe zo verder, PEG. Luc Tanghe 7 november 2010

Lees meer: Bok en Geit, reacties